Sjöbeskrivning

Holmadammen – Hisingens pärla.

Denna ca 3 hektar stora dammen ligger på Hisingen i Göteborg. Dammen är relativt grund och mycket vegetationsrik. I praktiken är hela dammen täckt av ett enda stort natebälte medans botten domineras av någon sorts alg/gräsväxt. Några få undantag finns i form utav rena ytor längst med kanterna.

Detta gör att betesplaceringen och valet av riggar är mycket viktig. Innehållet är förutom miljoner olika insekter, kryp och grodor även gädda, ål, spegelkarp, fjällkarp samt gräskarp. En svag gissning är att beståndet av karp är jämnt fördelat mellan fjäll och spegel. Antalet gräskarpar är svårt att säga, men skulle tippa minst ett tio-tal individer. Dessa fiskar brukar inte vara alltför svåra att skåda och när man väl hittar dem kan de faktiskt vara mindre misstänksamma mot en ytliggande brödbit än de vanliga karparna är.

Storleken på fisken är mycket varierad. Allt från små kantstrykande tvåkilos fiskar till bättre individer på 12-13 kilo finns. Det bör finnas åtminstone 12-15 fiskar över tio kilo, vilket får anses som bra med tanke på omständigheterna. Sjörekordet är en fjällkarp som går under namnet ”Moffa”, fångad av Andreas Andersson på 13.92 kg i september 2007. Denna speciella fisk simmade sedan dolt under många år innan den, 2015, återigen fick syna mattan. Då på en vikt utav 13,4. Gräskarparna i dammen ligger kring tio kilos strecket.

3

Sjörekordet ”Moffa” på 13,92 från September 2007.

Fördelen med detta vatten gentemot andra vatten i staden är lugnet. Holmadammen ligger inne på Stora Holms Gård och får betraktas som ett mycket lugnt och naturskönt område. Fisken brukar ha en tendens att ständigt visa sig i ytan vilket kan inbjuda till spännande stalkingfiske. Både på och under ytan. Även bottenmete kan vara mycket effektivt men det gäller att vara ytterst noggrann var man placerar betet. Dessutom är det totalt ”locked up” fiske som gäller. Fisken har en tendens att snaga omedelbart så var bered att bada.

Ytterligare en fördel med detta vatten är att fiskarna verkar komma igång väldigt tidigt under våren. Ett litet vatten som värms upp snabbt kan ge riktigt kanonfiske tidigt på säsongen. En liten nackdel är väl att Holmadammen verkar ha svårt att producera riktiga toppfiskar. Det finns ju ingen annan vitfisk och tillgången på föda är ju enorm, så även om antalet karpar är ganska stort bör någon individ skjuta i vikt?.

Förmodligen är nog svaret en kombination av flera ting. Fiskarna som sattes i kanske inte var av den högsta skolan. Fisketrycket är lågt. Men framförallt är det nog så att all växtlighet tar upp för mycket syre. Det skall dock tilläggas att framtiden för dammen ser mycket ljus ut. Fisketrycket år 2015 var högre än på många år vilket resulterade i fångster utav både nya och gamla fiskar. Flera utav fiskarna verkar också lägga på sig, sakta men säkert. Diverse arbete utfördes också genom att röja ur död växtlighet som tidigare varit ett rejält problem både för fisket samt fiskarna. Det krävs enorma mängder syre för att bryta ned detta. Förhoppningsvis ger detta i kombination med ökad betekonsumtion att fiskarna kommer öka i vikt.

Man skall dock inte fokusera för mycket på storlek när det gäller karpfiske. Vattendrag likt Holma damm är mycket ovanliga i Sverige. Det vill säga ett vatten med hög population utav fisk samt att den oftast är mycket synlig. Vilket i sin tur alltid gör fisket utomordentligt spännande.

Göteborgsklubben -Beach Boys arrenderar vattnet och fiske sker endast efter bokning. 50 konor dagen, men de som är medlemmar i svenska karpklubben fiskar gratis. Observera att även om man är medlem i karpklubben måste fisket bokas in. Vid vattnet gäller som vanligt sunt förnuft. Karpen skall behandlas med största möjliga varsamhet och självklart utsättas. Båt är inte tillåtet. Glöm inte att plocka med er skräpet hem!.

4

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *